Veco ļaužu diena “Ziedugravās”

                                                                                                                       Gājputni kļūst nemierīgi, diena paliek īsāka, naktis garākas. Klāt ir rudens, vislabākais mākslinieks, – izkrāso kokus, un daba kļūst skaista, neskatoties uz garajiem vakariem. Un tas nozīmē, ka klāt ir pirmais oktobris – veco ļaužu godināšanas diena. Arī mūsu „Ziedugravās” šis datums netiek aizmirsts. Šogad sociālās meitenes bija īpaši piedomājušas pie šīs dienas. Jau laicīgi uz šo skaisto dienu tika aicināti arī klientu piederīgie. Ja pavasarī mums bija ziedu izstāde, tad arī rudenī zied puķes, un ne tikai –  visu vasaru tika kaut kas darīts, un rezultātā tapa izstāde “Salnām spītējot”. Mūsu vidū – iemītnieku vidū, darbinieku vidū, ir čaklas rokdarbnieces, kuras prot skaisti tamborēt un adīt, ir vīri, kuri prot skaistus puzurus taisīt gan no niedrām, gan no krāsainiem kokteiļa salmiņiem. Arī no papīra var dažādas skaistas lietas pagatavot, ja vien ir vēlēšanās un pacietība. Dainis ar savu krāsu izjūtu un pacietību bija uzmeistarojis skaistas mandalas, kuras patiešām bija patīkami pavērot. Bija izstādīti arī izdrukāti Aleksandra dzejoļi un Artura memuāru grāmatas.  Mūsu izstādi papildināja skrīverietes Maijas Svarinskas tamborētās ziedošās puķes podiņos, kuras izskatījās tikpat kā īstas. Tas viss bija kopā noformēts vienā izstādē, un vairākas dienas bija ko skatīties un priecāties. Un, kā vienmēr, to visu savāca kopā un skaisti noformēja Rasma.

       1.oktobrī pie mums pieteicās ciemiņi no Skrīveru novada – koris „Baltābele”. Viņi allaž mūs atceras svētku dienās ar skaistiem priekšnesumiem, ar dziesmām, un arī šī reize nebija izņēmums. Tā pagāja mūsu dienas pirmā puse. Otrā puse bija ne mazāk interesanta, jo tajā dalību ņēmām mēs paši. Lai pasākums būtu skanīgāks, ar savu muzicēšanas prasmi pie mums ciemojās Daiga. Un tā tika sveikti septembra un oktobra jubilāri, kuriem tika veltītas skaistas dziesmas. Arī mūsu „Dziedātprieks” Aijas vadībā parādīja, ko pa vasaru iemācījušies.  Laba rozīnīte bija Aijas un Pāvela deja, kura iesākās koridorā un turpinājās zālē. Imants izdancināja Mirdzu, dejoja vēl daži pāri, un tas ļoti izdaiļoja pasākumu. Paldies Ingrīdai par „Ziedugravu” vēstures vākšanas darbu un fotoprezentācijām. Bija ļoti patīkami, ka šinī pasākumā neviens nejutās lieks, visi jutās aicināti, un katram bija sava vieta. Bija prieks par daudzajiem ciemiņiem – klientu tuviniekiem skatītāju rindās. Liels paldies Aijai  par sagādātajiem cienastiem! Pasākuma noslēgumā visi, kā mākslinieki, tā arī mūsu klienti tika iepriecināti ar ziedu kompozīcijām, kuru autore bija Inita. „Baltābeles” dziedātājas, saņēmušas rudenīgās rozītes no kļavas lapām, apsolīja, ka ar tām rotāsies koncertos.

     Dienas pirmajā pusē pie mums viesojās arī televīzija, intervēja klientus un tuviniekus. Žēl, ka raidījumā tika parādīts daudz mazāk, nekā viņi safilmēja.  Pēc raidījuma izskanēšanas televīzijā man piezvanīja paziņas no Stāmerienas un teica: „Cik pie jums ir skaisti!”

Ieviņa Hirša (raksts no “Ziedugravu Ziņām”)