“Ziedugravas” svinēs 60 gadu jubileju!

Skrīveru sociālās aprūpes centrs “Ziedugravas” jūlijā svin 60 gadu jubileju, un saistībā ar to centra klientiem un darbiniekiem no 12. līdz 16. jūlijam notiks dažādi pasākumi. Svētku nedēļas noslēgumā būs arī jubilejas balle “Ziedugravu” pagalmā.

Sociālās aprūpes pirmsākumi Skrīveros rodami jau 20. gadsimta sākumā, bet tolaik sociālā aprūpe izpaudās citādi – pagastā dzīvojošie nespējnieki rindas kārtībā uz laiku izmitināti pie turīgajiem saimniekiem, pēc tam pārcelti uz nākamajām mājām, un tā līdz mūža galam. Pēc Pirmā pasaules kara tagadējā Zemkopības institūta teritorijā ierādītas telpas nespējnieku nama izveidei. Pirms Otrā pasaules kara vietā, kur tagad ir Skrīveru sociālās aprūpes centrs, bija dārzniecība un kokaudzētava “Ziedugravas”, kurā audzēja ārstniecības augus aptieku vajadzībām, rozes un vīnogas.

Saimnieko un būvē

Par pansionāta dibināšanas gadu tiek uzskatīts 1961. gada 8. jūlijs. No 1960. gada līdz 1964. gada iestādes nosaukums ir Skrīveru invalīdu nams, no 1964. līdz 1999.gada – veco ļaužu un invalīdu Skrīveru pansionāts.

Savulaik pansionāts apsaimniekoja apmēram 36 hektāru zemes, gadu gaitā tika izveidota arī palīgsaimniecība, kurā turēja apmēram 10 liellopus un 80 cūkas. Pansionāta palīgsaimniecībai bija savi traktori, mašīnas un cita lauksaimniecības tehnika. Visus pārtikai nepieciešamos produktus te centās saražot uz vietas. Sākotnēji saimniecības darbos aktīvi piedalījās arī darbaspējīgie iemītnieki – gāja ganos, tīrīja fermu, piedalījās siena vākšanā, kartupeļu rakšanā, lopbarības biešu ravēšanā un citos lauku darbos, tas ļāva viņiem justies vajadzīgiem, deva prieku un gandarījumu. Vēlāk palīgsaimniecība kļuva nerentabla, un 2005. gada sākumā to likvidēja.

Pansionātam pavisam bijuši 18 direktori: E. Kapiņš, K. Rubenis, Jēkabsons, J. Ozoliņš, I. Sīlis, L.Silinēviča, J. Jančevskis, V. Linka, G. Jaunbērziņš, K. Pāvils, A. Bankevics, V. Supe, M. Zabolockis, I. Runcis, P. Jansons, I. Ķieģele, A. Arnītis, no 2019. gada 1. jūlija to vada Diāna Bebre-Kondrāte.

Lielu uzplaukumu pansionāts piedzīvoja direktora Imanta Runča vadīšanas laikā (no 1992. gada) – tika saremontēti un noasfaltēti iekšējie ceļi, uzcelta kapliča (1994. gadā), izremontēta un paplašināta ēdnīca, virs kantora ēkas uzbūvēta zāle pasākumu rīkošanai, uzcelts malkas šķūnis. 2005. gadā uzsākta jauna korpusa celtniecība, un 2006. gada septembrī tur iemitināti klienti gan no vecajiem korpusiem, gan uzņemti jauni.

Mainās laiki, nemainās misija

No 2009. gada 1. decembra Skrīveru novada domes pārņemtais Skrīveru sociālās aprūpes centrs reorganizēts par Skrīveru novada pašvaldības aģentūru “Sociālās aprūpes centrs “Ziedugravas””.

Šo 60 gadu laikā “Ziedugravām” mainījušies nosaukumi, taču nav mainījusies atrašanās vieta un darbības joma – jau 60 gadu te mājas ir veciem un aprūpējamiem cilvēkiem.

Patlaban “Ziedugravās” dzīvo 124 klienti un strādā 56 darbinieki. Te šobrīd dzīvo ļaudis vecumā no 48 līdz 103 gadiem.

Balle pagalmā

Jubileju “Ziedugravās” svinēs visu nedēļu – no 12. līdz 16. jūlijam katru dienu plānoti dažādi pasākumi aprūpes centra klientiem un darbiniekiem.

Jubilejas nedēļas pasākumi “Ziedugravās”

12. jūlijā:

pulksten 10.00 pagalmā – tradicionālais “Boccia” spēles turnīrs. Piedalās klientu un darbinieku komandas.
pulksten 14.00 – pirtsslotu gatavošanas meistarklase, pēršanās rituālu izzināšana un dažādas pirts izdarības. Vada Inguna Kronberga.
13. jūlijā:

pulksten 10.00 ziepju vārīšanas meistarklase;
pulksten 13.00 – vannas bumbu gatavošanas meistarklase;
pulksten 15.00 – sveču liešanas darbnīca.
Nodarbības notiks pagalmā, nelabvēlīgos laika apstākļos – aprūpes centra telpās.

14. jūlijā pulksten 10.00 – “Ziedugravu” sporta spēles.

Programmā – aktīvākas un mierīgākas sacensības, kurās piedalās visi, kuri var un grib sportot.

15. jūlijā pulksten 10.30 un 15.30 – aprūpes centra klienti darbinieku pavadībā dodas izbraucienā ar kuģīti “Balta kaza”.

16. jūlijā pulksten 16.00 – “Ziedugravu” balle. Svinīgas uzrunas, apsveikumi un jauka laika pavadīšana.

Diāna Bebre-Kondrāte informē, ka pasākums noritēs atbilstoši visām drošības prasībām, tas ir, lūgtajiem viesiem, kuri tajā piedalīsies, būs jāuzrāda sertifikāts, ka ir izslimojis ar Covid-19, vakcinējies vai veikto Covid-19 analīžu negatīvi rezultāti.

Raksta autore – Elita Brovacka